Εξειδικευμένοι Δικηγόροι στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα

Βασίλης Σωτηρόπουλος

GDPR, Δίκαιο Διαδικτύου, Δίκαιο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Προστασία προσωπικών δεδομένων
5.0
Μαυρομιχάλη 9
Αθήνα 106 79 GR

Δικηγορικό Γραφείο Ιωάννη Ιγγλεζάκη

Δίκαιο Διαδικτύου, Δίκαιο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Μοναστηρίου & Οδυσσέως 7, Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη

Δικηγόρος Έλενα Σπυροπούλου

Δίκαιο Ιντερνετ, GDPR, Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια και Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων (Data Prοtection Officer)
Μαυρομιχάλη 40, Αθήνα

Ελευθερία Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, Δικηγορικό Γραφείο

Αστικό Δίκαιο, Ποινικά αδικήματα, Προστασία στο Διαδίκτυο, Ηλεκτρονικό Κατάστημα, Πνευματικά δικαιώματα.
26ης Οκτωβρίου 26, Θεσσαλονίκη

Άννα Μαρία Φίλιππα & Συνεργάτες

Δικηγορικό γραφείο Άννα Μαρία Φίλιππα & Συνεργάτες
Michalakopoulou 194
Athens 115 27 GR

Βασίλειος Τσιότσικας, LL.B, LL.M

Δικηγόροι ηλεκτρονικού εγκλήματος, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Δίκαιο Ιντερνετ
Αγγέλου Τερζάκη 5, Νέα Ερυθραία - Αθήνα

Δικηγορικό Γραφείο Ζιαμπάρα

Δικηγορικό Γραφείο Δημήτρη Ζιαμπάρα - Ηλεκτρονικό έγκλημα
Χωματιανού 31
Αθήνα GR

Παναγιώτης Ε. Ανδρέου – Δικηγορικό γραφείο

Δικηγόρος Ηλεκτρονικό Έγκλημα
Δημητρίου Γούναρη, 31-33 Πειραιάς

Πληροφορίες ενότητας

Τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο είναι τα ποινικά αδικήματα που διαπράττονται μέσω του Διαδικτύου ή με άλλο τρόπο υποβοηθούμενα από διάφορες μορφές τεχνολογίας υπολογιστών.

Το ηλεκτρονικό έγκλημα περιλαμβάνει κάθε είδους παράνομο σύστημα που χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα στοιχεία του Διαδικτύου (δωμάτια συνομιλίας – chat rooms, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστότοπους και δημοπρασίες) για τη διενέργεια δόλιων συναλλαγών ή τη διαβίβαση των εσόδων από την απάτη σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή σε άλλους που συνδέονται με το σύστημα.

Το έργο ενός δικηγόρου εξειδικευμένου στο ηλεκτρονικό έγκλημα είναι να προετοιμάζει, να εξετάζει και να υποστηρίζει μια υπόθεση για τον πελάτη που εμπλέκεται σε μια υπόθεση εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Το Έγκλημα στο Διαδίκτυο αφορά κάθε έγκλημα ή παράνομη διαδικτυακή δραστηριότητα που διαπράττεται στο Διαδίκτυο, μέσω του Διαδικτύου ή με τη χρήση του Διαδικτύου.

Το Κυβερνοέγκλημα μπορεί να πάρει πάρα πολλές μορφές, ενώ στην Ελλάδα οι κυριότερες είναι:

α. οι απάτες μέσω Διαδικτύου,

β. το cracking και το hacking,

γ. η παιδική πορνογραφία,

γ. το cracking και το hacking,

δ. η διακίνηση-πειρατεία λογισμικού,

ε. τα εγκλήματα σχετικά με πιστωτικές κάρτες, παραβίαση τραπεζικών λογαριασμών

στ. η διακίνηση ναρκωτικών,

ζ. και τα εγκλήματα στα chat rooms.

1. Phishing

Phishing είναι όταν οι εγκληματίες στέλνουν δόλια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσποιούμενοι ότι προέρχονται από νόμιμες επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να συλλέξουν ευαίσθητες, προσωπικές πληροφορίες. Συχνά, τυχόν σύνδεσμοι στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανακατευθύνουν σε έναν ιστότοπο που ανήκει στον απατεώνα, γι' αυτό να είστε πάντα προσεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που δίνετε στο Διαδίκτυο.

2. Παρενόχληση

Οι μορφές διαδικτυακής παρενόχλησης περιλαμβάνουν συκοφαντίες, δυσφήμιση, ψευδείς κατηγορίες, απειλές ή οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά που εξευτελίζει ή φέρνει σε δύσκολη θέση κάποιον. Οι ποινές για διαδικτυακή παρενόχληση μπορεί να περιλαμβάνουν φυλάκιση και υψηλά πρόστιμα.

3. Ransomware

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά σας, το οποίο ουσιαστικά θα κρατήσει τις σημαντικές πληροφορίες σας σε ομηρία μέχρι να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις τους. Μια συνηθισμένη επίθεση ransomware θα κλείσει τον υπολογιστή του θύματος ή θα κρυπτογραφήσει τα αρχεία του, συμφωνώντας να τα απελευθερώσει μόνο αν το θύμα πληρώσει λύτρα. Πολύ συχνά, ωστόσο, τα αρχεία δεν ανακτώνται ποτέ.

4. Κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας

Πιο γνωστή ως πειρατεία, το Διαδίκτυο βρίθει από βιβλία, μουσική, ταινίες και άλλα που έχουν αποκτηθεί παράνομα και διατίθενται για δωρεάν λήψη. Παρά τα όσα λένε κάποιοι, η πειρατεία δεν είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα. Όχι μόνο οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί χάνουν, αλλά πολλές παράνομες λήψεις περιέχουν επίσης κρυφό κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να καταστρέψει τον υπολογιστή σας.

5. Υποκλοπή λογαριασμού

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να φυλάμε τους κωδικούς μας - σκεφτείτε τη ζημιά που θα μπορούσε να κάνει κάποιος αν αποκτούσε πρόσβαση στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας που περιέχει όλες τις πιο προσωπικές σας πληροφορίες. Εάν κάποιος συνδεθεί στο email σας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στον υπολογιστή σας χωρίς εξουσιοδότηση, θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης.

6. Διακίνηση ναρκωτικών

Με την άνοδο των κρυπτονομισμάτων, το διαδικτυακό εμπόριο ναρκωτικών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Παράνομα ναρκωτικά, όπως μαριχουάνα, κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνη, έκσταση και ηρωίνη, είναι όλα μερικά μόνο κλικ μακριά - και σύμφωνα με έρευνα της Rand Corporation, πάνω από το 35% των παγκόσμιων εσόδων από το διαδικτυακό εμπόριο ναρκωτικών εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

7. Απάτη με πιστωτικές κάρτες

Οι μισές απάτες με πιστωτικές κάρτες ξεκινούν με spyware, κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται εν αγνοία του στον υπολογιστή ή τη φορητή συσκευή του θύματος. Το λογισμικό κατασκοπείας εκτελείται στο παρασκήνιο, συλλέγει τα δεδομένα σας και τα στέλνει πίσω στον εγκληματία, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιεί την κάρτα σας για να πραγματοποιήσει δόλιες αγορές.

7. Απάτη Forex

Η απάτη σε συνάλλαγμα ορίζεται  οποιοδήποτε σύστημα συναλλαγών που χρησιμοποιείται για την εξαπάτηση των συναλλασσομένων, πείθοντάς τους ότι μπορούν να προσδοκούν υψηλά κέρδη από τη διαπραγμάτευση στην αγορά συναλλάγματος. H συγκεκριμένη απάτη τελευταία είναι απο τις ποιό δημοφιλής στην Ελλάδα και τα θυματα είναι εκατοντάδες.

Το δίκαιο του κυβερνοχώρου είναι πολύπλοκο και απαιτεί έναν δικηγόρο που να έχει γνώση με το αντικείμενο, να γνωρίζει το νόμο και είναι εξοικειωμένος με τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Εκτός απο τις νομικές σπουδές, οι δικηγόροι ηλεκτρονικού εγκλήματος κατέχουν κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με έμφαση στο δίκαιο του κυβερνοχώρου (MLS) και πρόσθετες πιστοποιήσεις.