SGP Law Δικηγορικό Γραφείο
Βασίλης Σωτηρόπουλος
Δικηγορικό Γραφείο Ιωάννη Ιγγλεζάκη
Δικηγόρος Έλενα Σπυροπούλου
Δικηγορικό Γραφείο Δρ. Θεόδωρος Χίου και Συνεργάτες
Ελευθερία Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, Δικηγορικό Γραφείο
Άννα Μαρία Φίλιππα & Συνεργάτες
Βασίλειος Τσιότσικας, LL.B, LL.M
Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου & Συνεργάτες
Δικηγόρος Χρήστος Φασλής
Δικηγορικό Γραφείο Ζιαμπάρα
Μίνα Ζούλοβιτς LL.M Computer & Com/tions Law
Πληροφορίες ενότητας
Ο όρος «δίκαιο πληροφορικής» αναφέρεται και απο πολλούς ιδίως στο εξωτερικό και ως δίκαιο της πληροφορίας (Information Law), δίκαιο η/υ (Computer Law) κτλ χωρίς να αλλάζει κάτι διότι αναφέρονται ουσιαστικά στο ίδιο αντικείμενο.
Ειδικότερα αντικείμενα στο δίκαιο της πληροφορικής μπορεί να περιγραφούν ως το «δίκαιο του διαδυκτίου», «δίκαιο του ηλεκτρονικό εμπορίου», «δίκαιο λογισμικού» «δίκαιο ηλεκτρονικού εγκλήματος»
Συνήθεις Ερωτήσεις απαντήσεις
Χρειάζεται ο δικηγόρος που θα προσλάβω να είναι εξειδικευμένος στο δίκαιο του διαδικτύου?
Όταν προκύπτουν διαφορές στο συγκεκριμένο δίκαιο που δεν μπορούν να επιλυθούν εξωδικαστικά, ένας δικηγόρος που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους υποθέσεις μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός συνήγορος σε σύγκριση με έναν δικηγόρο χωρίς εξειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα.
Τα δικηγορικά γραφεία που προσφέρουν την αναφερόμενη νομική εξειδίκευση πλέον τείνουν να προσλαμβάνουν δικηγόρους και με πρακτική εμπειρία στον κλάδο πριν από την είσοδό τους στο δικηγορικό επάγγελμα.
Ένας εξειδικευμένος δικηγόρος σε ένα τόσο απαιτητικό δίκαιο είναι πάντα ποιό αποτελεσματικός στην εξήγηση των τεχνικών εννοιών στον δικαστή ή στους ενόρκους, και πιθανότατα θα έχει επαφές εντός του κλάδου που καθιστούν την εξεύρεση συμβούλων και πραγματογνωμόνων λιγότερο δύσκολη. Είναι σαφές ότι το δίκαιο της τεχνολογίας και της πληροφορικής είναι ένας εξειδικευμένός νομικός τομέας. Όσοι επιθυμούν να προσλάβουν δικηγόρο για υποθέση που σχετίζεται με το συγκεκριμένο δίκαιο θα πρέπει να το γνωρίζουν.
Σε κάθε περίπτωση αν η υπόθεση σας σχετίζεται με το διαδίκτυο ένας δικηγόρος με μεγάλη εμπειρία και γνώση στο δίκαιο του διαδικτύου σας είναι απαραίτητος.
Σε ποιό πεδίο αφορά η ενασχόληση των εξειδικευμένων δικηγόρων του διαδικτύου?
Οι δικηγόροι που ασκούν το επάγγελμα σε αυτόν τον τομέα του δικαίου εκπροσωπούν ιδιώτες και επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους. Συμβάλλουν στη διάρθρωση των συναλλαγών στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών με τρόπο που μεγιστοποιεί το οικονομικό όφελος του πελάτη, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις.
Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην πρόβλεψη πιθανών πηγών διαφωνίας μεταξύ των μερών μιας συναλλαγής και στη διαμόρφωση συμφωνιών που αντιμετωπίζουν αυτές τις ανησυχίες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο δικαστικών διαφορών.
Πως ορίζεται το δίκαιο του διαδικτύου?
Το δίκαιο του Διαδικτύου μπορεί να περιγραφεί ως ο τομέας του δικαίου όπου το Διαδίκτυο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη νομική ανάλυση. Το υφιστάμενο δίκαιο, μερικές φορές μετά από ερμηνεία, χρησιμοποιείται συχνά για την επίλυση ζητημάτων δικαίου του Διαδικτύου. Πολλοί νόμοι θεσπίστηκαν όταν το Διαδίκτυο δεν υπήρχε ή τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που υπάρχει σήμερα.
Αυτοί οι νόμοι δεν προορίζονταν ποτέ για το Διαδίκτυο, όπου ένα και μόνο “κλικ” μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για μεγάλο αριθμό χρηστών. Στην Ελλάδα μόνο το ποσοστό χρηστών ξεπερνά το 80% του πλυθυσμού.
Μεταβάλλεται συχνά το δίκαιο του διαδικτύου?
Με την αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου προστίθονται συνεχώς νέοι κανόνες που συντάσονταί πλέον ειδικά για την χρήση του Διαδίκτυου, μερικοί απο αυτούς του κανόνες αφορούν την ανεπιθύμητη αλληλογραφία, τα cookies, τις ηλεκτρονικές συμβάσεις τα πνευματικά δικαιώματα και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Το ισχύον νομικό πλαίσιο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη.
Όταν εμφανίστηκε το Διαδίκτυο, οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν φαινόταν απαραίτητες. Ωστόσο, με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό χρηστών και την ευρεία ποικιλία των επιγραμμικών δραστηριοτήτων, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το Διαδίκτυο δεν μπορούν μείνουν χωρίς νομοθετική ρύθμιση. Το δίκαιο του Διαδικτύου εξετάζει τα νομικά συναφή χαρακτηριστικά του Διαδικτύου. Στη συνέχεια αναλύει τους διάφορους τομείς του δικαίου του Διαδικτύου: Διαδικτυακή διακυβέρνηση, πνευματική ιδιοκτησία, ηλεκτρονικό εμπόριο, έγκλημα στον κυβερνοχώρο και κυβερνοασφάλεια, καθώς και προστασία δεδομένων και ιδιωτικότητα.